Sunday, October 12, 2014

~ Travel Backpackers ke Hong Kong 2014 : Part 2 ~

Okay.....jom kita sambung hari kedua kitorg di Hong Kong.....


Day 2 : Hard Rock Cafe Hong Kong &
The Peak Tram 

Setelah siap membersihkan diri di tandas airport, kitorg pun dah bersedia untuk explore Hong Kong....btw, kat HK nie, xde paip yea dalam toilet....jadi kalo korang nak urk urk, siap siap la bawak botol air 1.5L masuk toilet yea....hihi...paham paham je la kan....

Kitorg bercadang untuk naik bas je untuk ke hotel yang terletak di Tsim Tsa Tsui....kitorg menginap di Delta Hotel....booking kat Malaysia lagi....guna booking.com....dapatla murah skit...hihihi....

Untuk naik bas, korg perlu pergi ke Level 2 dan ikut signboard bus station....kat situ nanti ada papan tanda untuk setiap bas...jadi korg boleh la pilih bas mana yang korg nak naik....kitorg naik bas no A23 yang akan bergerak terus ke Cameron Road....tambang die lebih kurang HKD33....tolak terus dari Octopus Card....









Sampai je di hotel kitorg di Chungking Mansion, ada masalah skit dengan booking kitorg....katanya tiada dalam rekod diorg...ade la havoc sekejap time tue...semak punya semak, rupa-rupanya booking kitorg dalam akaun tahun lepas (2013)....diorg kena recheck balik akaun diorg.... so, moral of the story is sebelum korg bertolak dari Malaysia, call dulu hotel yang korg dh booking tue dan confirmkan balik pasal hotel korg....jadi nanti x la jadi kelam kabut...

Hotel yang kitorg pilih nie memang sempit skit la...aku ngan Ima terpaksa amik turn untuk jalan dalam bilik...hihihi...nak solat pun kat hujung2 katil je....tapi selesa la bilik die....tilam pun tebal....

Pergi sini memang macam2 makanan yang kitorg bawak....maggie (ayam, tom yam, kari), milo 3 in 1, nescafe 3 in 1, bubur Maggie, Berahim pack (nasi beriani, nasi tomato, nasi goreng, nasi lemak), roti Gardenier 2 buku.....pendek kata macam2 la yang di bawak....apart from that, kitorg pun bawak travel multi purpose cooker...boleh beli kat Mysale ke Groupon ke LivingSocial ke....satu lagi, kitorg bawak juga traveller iron....maklum la....xkan nak pakai baju kedut seribu idok...


Selepas je kami check in hotel, rehat rehat kejap, mandi mandi dan solat jamak, kitorg pun terus kuar balik...planning ari nie nak g Hard Rock Hong Kong ngan The Peak Tram....

How To Get To Hard Rock Hong Kong
  • Trun je daripada Chungking Mansion, belok kanan dan pergi ke MTR Tsim Tsa Tsui
  • Gerak ke platfom untuk ke arah MTR Central
  • Sampai di MTR Central, keluar melalui pintu G untuk ke Pedder Street
  • Terus je naik bukit dan ikut papan tanda ke arah D'Aguilar Street
  • Hard Rock Hong Kong berada di kiri korg






Banyak juga la yang kitorg habiskan kat HR nie....hihi....macam macam yang dibelinya....setelah puas menghabiskan duit, kitorg pun terus gerak ke destinasi seterusnya iaitu The Peak Tram....


How To Get To The Peak Tram
  • Keluar je daripada HR Hong Kong, korg terus pergi balik ke MTR Central
  • Gerak ke platform untuk ke MTR Admiralty
  • Sampai ke situ, keluar pintu B dan cari Garden Road
  • Terus je ikut jalan nie sehingga nampak signboard The Peak Tram (korg akan lalu banyak bukit2 skit)

Sampai ke kat sini, ramai betul orang dah beratur untuk naik tram nie....kitorg pun join la beratur sekali....kitorg lupa yang ari tue ari sabtu, jadi bile weekend, mmg ramai la kan....














Setelah penat berjalan-jalan kat sini, kitorg pun singgah untuk coffee break kat cafe atas tue....hihihi....tapi coffee memang sedap la.....kitorg spent lebih kurang 30 min kat sini sebelum teruskan perjalanan balik ke hotel....

malam nie kitorg dinner kat bawah hotel je....makan kat restoran yang hidangkan nasi arab....tapi mahal giler la...kalo tukar duit RM, lebih kurang RM25 untuk sepinggan nasi....memang ikat perut skit la kat sini....

okaylah....tamat sudah aktiviti untuk ari nie....nanti kita sambung untuk part 3 yea....see you soon...


~ To be Continued ~

No comments:

Post a Comment