Sunday, October 12, 2014

~ Travel Backpackers ke Hong Kong 2014 : Part 1 ~

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Bertemu lagi kt dalam travellog aku yang seterusnya ini....kali ini kt akan meneroka ke Hong Kong dan Macau......wow !!!.....can't wait for this trip...

Sedikit brief intro....travel aku kali ini ditemani dengan adik lelaki, East  dan kawannya, Ima....perjalanan kami ke Hong Kong adalah dengan menaiki Air Asia ' now everyone can fly'.....x kisah la tambang murah ke apa...yang penting boleh selamat pergi dan pulang kan....berikut adalah travel date kami :


AK130 ECONOMY PROMO
Kuala Lumpur (KUL) Kuala Lumpur (LCC Terminal) Fri 13 Jun 2014, 1640 hrs ( 4:40PM)
Hong Kong (HKG) Hong Kong International Airport (T2) Fri 13 Jun 2014, 2035 hrs ( 8:35PM)

AK139 ECONOMY PROMO
Hong Kong (HKG) Hong Kong International Airport (T2) Thu 19 Jun 2014, 1145 hrs ( 11:45AM)
Kuala Lumpur (KUL) Kuala Lumpur (LCC Terminal) Thu 19 Jun 2014, 1535 hrs ( 3:35PM)

Pada kitorg pergi nie, kadar tukaran duit lebih kurang RM100 = 240HKD.....agak mahal juga la sebenarnya cost of living kat HK nie.....dengan dorg pakai Dollars lagi kan....tapi apa2 pun, kitorg pergi dengan aim untuk berjimat2....membeli apa yang penting sahaja....konon konon la kan....kita tgk apa yang jadi kaat sana nanti....HAHAHAHA...

Day 1 : Perjalanan ke Hong Kong

Perjalanan ke Hong Kong mengambil masa kira-kira 4 jam lebih.....huhu...macam lama sgt rasa berada dalam flight nanti......tp mujur lah kitorg dah beli makanan sume dulu....jadi, kerjanya melantak je la dalam flight ......pada hari tue, kami semua sampai awal di KLIA2, takut terlewat punya pasal kan....tapi serious la.....kat KLIA2 nie punyalah besar...pnat nak berjalan untuk smpi ke bording hall....mujur la kitorg sume muda mudi lagi...

Lebih kurang kol 3 petang, lepas call ayah ngan mama kata nak nak berlepas, kami pun naik la flight...ramai juga orang dalam nie....



Setelah kira-kira 4 jam lebih perjalanan, kami pun tiba lah di Hong Kong International Airport......airport ni atas laut yang ditambak u olls....WOW !!!!!!.... memang cantik masa malam.....touch down je flight, kami pun berpusu-pusu la untuk kuar imigresen sume....disebabkan aku ngan Ima pakai tudung, kami kena check temperature juga....xpe la..layankan aja la....

Suasana kat airport HK memang marbelous.....maklumla international kan.....perkara pertama yang kami buat adalah teman adik aku pergi hisap rokok....sambil2 tue kami pun berjalan-jalan la around airport.....




Sebaik sampai kat sana, korang kena beli dulu Sim Card untuk Traveller....ianya valid untuk 7 hari.....unlimited....korg bolehkan dapatkan kat kedai 1010....level 7 Departure Hall...suruh diorg installkan sekali...boleh la share antara member2 nanti...sbb unlimited kan....harganya HKD88 untuk satu sim card....HKD78 akan ditolak terus untuk internet, jadi korg ada balance HKD10 untuk calling2....

Selepas tue, korg pergi pulak Level 2....area Airport Express, untuk beli Octopus Card.....di HK korang akan banyak pakai kad nie...kat Malaysia die macam Touch n Go la....public transport kat sini macam bas dan MTR sume pakai kad nie....kalo nak reload kad, sume MTR dan 7-Eleven ada tempat untuk reload.....harganya HKD150 for adult dan ada HKD100 dalam kad....card nie boleh refund....tapi diorg akan charge HKD9 untuk setiap kad....

Disebabkan kitorg sampai lewat malam nie, jadi kitorg buat keputusan untuk tido airport malam nie....tapi airport HK memang sangat comfortable...parent dh pesan supaya jaga beg elok2....jadi kitorg pun tido gilir2 la...takut la kalo jadi apa2 kan....tapi x dapat tido nyenyak pun sebab kat tempat baru kan...cuma tido tido ayam je....kat sini banyak kedai2 makan...tapi untuk mendapat halal food yang susah skit...nasib baik dah makan dlm flight tadi....siap beli roti kat KLIA2 lagi...jadi masih kenyang la...

Bangun-bangun pagi dh cerah kat luar....terkejut gak...rupa-rupanya kat cni memang kol 4 pagi dah cerah macam kol 8 kat Malaysia.....kitorg pun siap2 la nak gerak g hotel kat Tsim Tsa Tsui....

~ To be Continued ~



Per

No comments:

Post a Comment