Sunday, October 12, 2014

~ Travel Backpackers ke Hong Kong 2014 : Part 2 ~

Okay.....jom kita sambung hari kedua kitorg di Hong Kong.....


Day 2 : Hard Rock Cafe Hong Kong &
The Peak Tram 

Setelah siap membersihkan diri di tandas airport, kitorg pun dah bersedia untuk explore Hong Kong....btw, kat HK nie, xde paip yea dalam toilet....jadi kalo korang nak urk urk, siap siap la bawak botol air 1.5L masuk toilet yea....hihi...paham paham je la kan....

Kitorg bercadang untuk naik bas je untuk ke hotel yang terletak di Tsim Tsa Tsui....kitorg menginap di Delta Hotel....booking kat Malaysia lagi....guna booking.com....dapatla murah skit...hihihi....

Untuk naik bas, korg perlu pergi ke Level 2 dan ikut signboard bus station....kat situ nanti ada papan tanda untuk setiap bas...jadi korg boleh la pilih bas mana yang korg nak naik....kitorg naik bas no A23 yang akan bergerak terus ke Cameron Road....tambang die lebih kurang HKD33....tolak terus dari Octopus Card....









Sampai je di hotel kitorg di Chungking Mansion, ada masalah skit dengan booking kitorg....katanya tiada dalam rekod diorg...ade la havoc sekejap time tue...semak punya semak, rupa-rupanya booking kitorg dalam akaun tahun lepas (2013)....diorg kena recheck balik akaun diorg.... so, moral of the story is sebelum korg bertolak dari Malaysia, call dulu hotel yang korg dh booking tue dan confirmkan balik pasal hotel korg....jadi nanti x la jadi kelam kabut...

Hotel yang kitorg pilih nie memang sempit skit la...aku ngan Ima terpaksa amik turn untuk jalan dalam bilik...hihihi...nak solat pun kat hujung2 katil je....tapi selesa la bilik die....tilam pun tebal....

Pergi sini memang macam2 makanan yang kitorg bawak....maggie (ayam, tom yam, kari), milo 3 in 1, nescafe 3 in 1, bubur Maggie, Berahim pack (nasi beriani, nasi tomato, nasi goreng, nasi lemak), roti Gardenier 2 buku.....pendek kata macam2 la yang di bawak....apart from that, kitorg pun bawak travel multi purpose cooker...boleh beli kat Mysale ke Groupon ke LivingSocial ke....satu lagi, kitorg bawak juga traveller iron....maklum la....xkan nak pakai baju kedut seribu idok...


Selepas je kami check in hotel, rehat rehat kejap, mandi mandi dan solat jamak, kitorg pun terus kuar balik...planning ari nie nak g Hard Rock Hong Kong ngan The Peak Tram....

How To Get To Hard Rock Hong Kong
  • Trun je daripada Chungking Mansion, belok kanan dan pergi ke MTR Tsim Tsa Tsui
  • Gerak ke platfom untuk ke arah MTR Central
  • Sampai di MTR Central, keluar melalui pintu G untuk ke Pedder Street
  • Terus je naik bukit dan ikut papan tanda ke arah D'Aguilar Street
  • Hard Rock Hong Kong berada di kiri korg






Banyak juga la yang kitorg habiskan kat HR nie....hihi....macam macam yang dibelinya....setelah puas menghabiskan duit, kitorg pun terus gerak ke destinasi seterusnya iaitu The Peak Tram....


How To Get To The Peak Tram
  • Keluar je daripada HR Hong Kong, korg terus pergi balik ke MTR Central
  • Gerak ke platform untuk ke MTR Admiralty
  • Sampai ke situ, keluar pintu B dan cari Garden Road
  • Terus je ikut jalan nie sehingga nampak signboard The Peak Tram (korg akan lalu banyak bukit2 skit)

Sampai ke kat sini, ramai betul orang dah beratur untuk naik tram nie....kitorg pun join la beratur sekali....kitorg lupa yang ari tue ari sabtu, jadi bile weekend, mmg ramai la kan....














Setelah penat berjalan-jalan kat sini, kitorg pun singgah untuk coffee break kat cafe atas tue....hihihi....tapi coffee memang sedap la.....kitorg spent lebih kurang 30 min kat sini sebelum teruskan perjalanan balik ke hotel....

malam nie kitorg dinner kat bawah hotel je....makan kat restoran yang hidangkan nasi arab....tapi mahal giler la...kalo tukar duit RM, lebih kurang RM25 untuk sepinggan nasi....memang ikat perut skit la kat sini....

okaylah....tamat sudah aktiviti untuk ari nie....nanti kita sambung untuk part 3 yea....see you soon...


~ To be Continued ~

~ Travel Backpackers ke Hong Kong 2014 : Part 1 ~

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Bertemu lagi kt dalam travellog aku yang seterusnya ini....kali ini kt akan meneroka ke Hong Kong dan Macau......wow !!!.....can't wait for this trip...

Sedikit brief intro....travel aku kali ini ditemani dengan adik lelaki, East  dan kawannya, Ima....perjalanan kami ke Hong Kong adalah dengan menaiki Air Asia ' now everyone can fly'.....x kisah la tambang murah ke apa...yang penting boleh selamat pergi dan pulang kan....berikut adalah travel date kami :


AK130 ECONOMY PROMO
Kuala Lumpur (KUL) Kuala Lumpur (LCC Terminal) Fri 13 Jun 2014, 1640 hrs ( 4:40PM)
Hong Kong (HKG) Hong Kong International Airport (T2) Fri 13 Jun 2014, 2035 hrs ( 8:35PM)

AK139 ECONOMY PROMO
Hong Kong (HKG) Hong Kong International Airport (T2) Thu 19 Jun 2014, 1145 hrs ( 11:45AM)
Kuala Lumpur (KUL) Kuala Lumpur (LCC Terminal) Thu 19 Jun 2014, 1535 hrs ( 3:35PM)

Pada kitorg pergi nie, kadar tukaran duit lebih kurang RM100 = 240HKD.....agak mahal juga la sebenarnya cost of living kat HK nie.....dengan dorg pakai Dollars lagi kan....tapi apa2 pun, kitorg pergi dengan aim untuk berjimat2....membeli apa yang penting sahaja....konon konon la kan....kita tgk apa yang jadi kaat sana nanti....HAHAHAHA...

Day 1 : Perjalanan ke Hong Kong

Perjalanan ke Hong Kong mengambil masa kira-kira 4 jam lebih.....huhu...macam lama sgt rasa berada dalam flight nanti......tp mujur lah kitorg dah beli makanan sume dulu....jadi, kerjanya melantak je la dalam flight ......pada hari tue, kami semua sampai awal di KLIA2, takut terlewat punya pasal kan....tapi serious la.....kat KLIA2 nie punyalah besar...pnat nak berjalan untuk smpi ke bording hall....mujur la kitorg sume muda mudi lagi...

Lebih kurang kol 3 petang, lepas call ayah ngan mama kata nak nak berlepas, kami pun naik la flight...ramai juga orang dalam nie....



Setelah kira-kira 4 jam lebih perjalanan, kami pun tiba lah di Hong Kong International Airport......airport ni atas laut yang ditambak u olls....WOW !!!!!!.... memang cantik masa malam.....touch down je flight, kami pun berpusu-pusu la untuk kuar imigresen sume....disebabkan aku ngan Ima pakai tudung, kami kena check temperature juga....xpe la..layankan aja la....

Suasana kat airport HK memang marbelous.....maklumla international kan.....perkara pertama yang kami buat adalah teman adik aku pergi hisap rokok....sambil2 tue kami pun berjalan-jalan la around airport.....




Sebaik sampai kat sana, korang kena beli dulu Sim Card untuk Traveller....ianya valid untuk 7 hari.....unlimited....korg bolehkan dapatkan kat kedai 1010....level 7 Departure Hall...suruh diorg installkan sekali...boleh la share antara member2 nanti...sbb unlimited kan....harganya HKD88 untuk satu sim card....HKD78 akan ditolak terus untuk internet, jadi korg ada balance HKD10 untuk calling2....

Selepas tue, korg pergi pulak Level 2....area Airport Express, untuk beli Octopus Card.....di HK korang akan banyak pakai kad nie...kat Malaysia die macam Touch n Go la....public transport kat sini macam bas dan MTR sume pakai kad nie....kalo nak reload kad, sume MTR dan 7-Eleven ada tempat untuk reload.....harganya HKD150 for adult dan ada HKD100 dalam kad....card nie boleh refund....tapi diorg akan charge HKD9 untuk setiap kad....

Disebabkan kitorg sampai lewat malam nie, jadi kitorg buat keputusan untuk tido airport malam nie....tapi airport HK memang sangat comfortable...parent dh pesan supaya jaga beg elok2....jadi kitorg pun tido gilir2 la...takut la kalo jadi apa2 kan....tapi x dapat tido nyenyak pun sebab kat tempat baru kan...cuma tido tido ayam je....kat sini banyak kedai2 makan...tapi untuk mendapat halal food yang susah skit...nasib baik dah makan dlm flight tadi....siap beli roti kat KLIA2 lagi...jadi masih kenyang la...

Bangun-bangun pagi dh cerah kat luar....terkejut gak...rupa-rupanya kat cni memang kol 4 pagi dah cerah macam kol 8 kat Malaysia.....kitorg pun siap2 la nak gerak g hotel kat Tsim Tsa Tsui....

~ To be Continued ~



Per

Saturday, October 11, 2014

~ Melancong ke USS Singapore Part 2 ~


Kita sambung entry yang sebelum nie yea....pengalamanku di USS Singapore....stay tuned....

Sci-Fi City

dalam banyak-banyak park dalam USS nie, park nie yang paling syok sekali...nak tau kenapa ? sebab kat sini la ade the so-famous 6D adventure untuk Transformer....sangat syok wei....memang boleh repeat tau g sini...







Tapi sayang giler masa kitorg g sini, roller coaster nie under maintenance la....adik2 aku yang suka adventure tue dh membebel2 dah....dalam hati aku, nasib baik....kalo x confirm kena paksa naik sekali....uuuiiiii...x berani den...mau tertinggal jantung atas tue...


                               Ancient Egypt

Nie satu lagi tempat yang menarik juga....huhu..tapi masuk sini korg kena letak beg dalam loker yang disediakan...jadi make sure korg sediakan duit yang cukup untuk buka locker tue nanti...satu lagi kat sini bayaran loker adalah per jam tau...jadi pandai pandai la bajet masa yea....

hihi....kat park nie, yang paling mencabar adalah high-speed roller coaster die....boleh menangis dibuatnya...kitorg adik beradik memang repeat naik roller coaster nie...tp mmg beratur panjang la nak tunggu turn naik kan...BERBALOI !!!!!!






                            The Lost World
Okay......next park yang aku pegi adalah Jurassic Park....nama pun dh gerun kan....terus terbayangkan dinosor kat sini..hikhikhik.....kat sini kt dapat tgk fosil fosil dinosor.....dh x dapat tgk yang real, tgk tulang pun jadi la ek....







hihihi...nie kami tengah beratur untuk menaiki ride yng disediakan...adalah diingatkan bahawa semua akan basah disini.....ride ni kt naik pelampung yang dalam 10 orang...pastu die pusing2 dalam park nie...akan ade time yang korang berpusing2 mase ride tue...sesiapa yang 'bernasib baik' akan basahnya kalo tibe time air hujan trun....hikhikhik... nampak x baju aku yang basah lenjun tue ????





Far Far Away

Next adalah sebuah tempat fairy tales.....kat sini adalah roller coaster mini...hihihi..kurang mencabar la....tapi jangan lupa masuk dan tgk show Shrek 6D.....

best giler tau.....siap ade naik kuda goyang goyang kerusi.....bile ade air, korg rase cam basah je.....siap terperecik lagi...belum lagi kerusi yang korg duduk tue bergegar2...rase jakun sekejap...hahahaha...






Madagascar

Park yang terakhir dalam USS nie adalah park nie la...hihi...kat cni x best sangat....tapi bile masuk dalam ride die, nanti macam ada story la...pasal cter Madagascar....trademark diorang yang "i like to move it move it....he likes to....shake it"....korg akan dengar lagu nie berulang kali sampai bosan....hahahhaa..







Kami bergerak balik dan menunggu bas untuk balik dalam pukul 7.00 malam....sepanjang perjalanan balik, aku dan adik beradik aku tido je.....maka berakhir la sudah percutianku di USS Singapore...walaupun penat yang teramat sangat sampai melecet2 kaki, tapi memang seronok sangat...berbaloi-baloi...

okay guys...tata....see in in the next travellog....adios...